Mengapa bayi menangis atau menjerit dalam mimpi?

Kandungannya

Kebanyakan ibu bapa melihat tangisan bayi benar-benar normal, kerana ini hanyalah satu cara untuk menyampaikan maklumat mengenai apa keperluan bayi kepada orang dewasa. Walaupun dalam kebanyakan kes penyebab menangis ada di permukaan, ada juga situasi ketika meneka keinginan anak yang dinyatakan dalam cara ini bermasalah. Jika seorang anak menangis dalam mimpi, dan melakukannya dengan kerap, sesetengah ibu bapa dapat benar-benar panik - tiba-tiba anak kecil itu menghadapi masalah yang serius dan memerlukan bantuan doktor?

Atas sebab ini, persoalan sebab-sebab yang mungkin menangis dalam mimpi adalah minat yang besar untuk keluarga muda, tetapi kami akan cuba menjawab sama ada ia layak mengalami keadaan ini.

Khususnya tidur bayi

Lebih kerap daripada tidak, kanak-kanak berusia bawah satu tahun menangis dalam mimpi, dan jika masalah yang sama diperhatikan pada kanak-kanak yang lebih tua, maka mereka sering dapat menyatakan dengan kata-kata sebab apa yang sedang berlaku. Itulah sebabnya kita tidak akan menganggap kanak-kanak usia prasekolah, tetapi menumpukan kepada bayi.

Di sini adalah perlu untuk segera menjelaskan bahawa jika seorang kanak-kanak berusia bawah satu tahun dalam mimpi, moans, jerks kakinya, selekoh atau bahkan sobs, maka tidak ada yang aneh atau buruk tentang hal itu.

Hakikatnya ialah kebanyakan rehat mereka, anak-anak menghabiskan masa dalam fasa yang disebut "tidur REM", yang juga ciri orang dewasa, tetapi hanya pada waktu tidur dan segera sebelum kebangkitan secara beransur-ansur.

Perbezaan dari norma dewasa ini disebabkan oleh perkembangan pesat otak kanak-kanak, akibatnya sistem saraf tidak pernah benar-benar terletak. Ia berada dalam fasa tidur ini bahawa seseorang bermimpi, oleh itu, tidak menghairankan itu ibu bapa boleh melihat tindak balas yang nyata terhadap apa yang berlaku dalam bentuk:

 • "Berjalan" murid dengan mata tertutup;
 • Pergerakan anggota aktif;
 • Mencetuskan refleks menghisap;
 • Grimacing;
 • Pelbagai bunyi, termasuk menangis.

Fenomena tersebut dipanggil "malam fisiologi menangis," dan menurut doktor, mereka tidak menunjukkan kehadiran sebarang rangsangan.

Dalam sesetengah kes, mimpi sebenarnya boleh bertindak seperti merengsa, di mana bayi boleh berakhir dengan keadaan yang tidak selesa atau menakutkan - walaupun kanak-kanak yang lebih tua bercakap dalam mimpi, teriakan dan menangis. Secara umum, menangis adalah satu cara biasa untuk membuang tekanan emosi, supaya air mata bayi dalam mimpi, jika dia tidak bangun dan cepat tenang, tidak boleh menyebabkan keghairahan.

Pakar psikologi juga percaya bahawa dengan bantuan menangis fisiologi, kanak-kanak secara naluri memeriksa situasi di sekeliling mereka - ibu bersedia untuk menyelamatkan jika sesuatu berlaku? Itulah sebabnya pada waktunya, setelah menggoncang bayi yang tidak mempunyai masa untuk bangun, anda boleh membuatnya supaya dia terus tidur.

Pakar tidak menasihatkan untuk menenangkan bayi terlalu aktif, kerana dia sendiri tidak akan bangun, dan penyakit bergerak yang susah dapat mengganggu tidurnya dengan mudah; dalam kes ini, ia akan mencukupi untuk menggoyangkannya dengan lembut atau bahkan secara senyap-senyap menyanyi sesuatu - yang kecil akan sedar memahami bahawa segala-galanya teratur dan akan tidur lagi.

Sekiranya kanak-kanak tidak memerhatikan apa-apa tindak balas, otaknya menandakan ketidakamanan, dan kemudian bayi itu bangun dan mula menjerit lebih kuat untuk menarik perhatian orang dewasa.

Pada kira-kira akhir tahun pertama kehidupan, refleks seperti "pengimbasan" ruang harus hilang.

Terlalu banyak emosi

Pada bulan pertama kehidupan, bayi tidak mempunyai jiwa yang maju sehingga apa yang berlaku di sekitar menyebabkan beberapa emosi yang kuat - sebenarnya, ia hanya bertindak balas terhadap ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, pada usia 3-4 bulan, terdapat pergeseran emosi yang kuat, yang merupakan langkah pertama yang serius ke arah pertumbuhan psikologi keperibadian.

Ini mungkin tidak kelihatan jelas kepada orang dewasa, tetapi pada peringkat ini kanak-kanak sudah mula aktif melihat dunia di sekelilingnya dan cuba mengingat atau memahaminya. Emosi yang terkumpul pada siang hari, walaupun yang positif, tidak membenarkan anak tidur dengan cepat, merangsang dan merangsangnya, yang menyebabkan kualiti tidur yang kurang baik, termasuk menangis.

Pada peringkat ini, ibu bapa harus beralih dari pematuhan ketat kepada jadual, dan ke tahap yang lebih tinggi memberi tumpuan kepada keperluan semasa kanak-kanak. Oleh itu, jika kanak-kanak itu tidur dengan tidak baik pada masa lalu, maka tempoh wakefulness seterusnya akan dikurangkan. Jika ini tidak dilakukan, kerana kurang tidur, kanak-kanak sekali lagi terkumpul tekanan, dan ini akan menyebabkan kurang tidur, menyebabkan lingkaran setan.

Untuk alasan emosi tidak mengganggu tidur kanak-kanak dan tidak membuatnya menangis dalam mimpi, ikuti beberapa peraturan mudah:

 • Ia tidak boleh diambil dari bahagian bayi masa yang diperuntukkan untuk tidur untuk meredakan. Untuk memastikan bahawa dia tidur pada waktu, mula meletakkannya terlebih dahulu. Jangan tunggu saat anak mula jelas menunjukkan tanda-tanda keletihan - ini adalah penunjuk keletihan yang berlebihan.
 • Emosi yang terang, walaupun yang positif, tidak disyorkan untuk bayi di bawah umur satu tahun. Terutama pernyataan ini relevan pada sebelah petang, jika tidak, anda boleh kehilangan terlalu banyak masa untuk lulling.
 • TV untuk kanak-kanak kecil sangat berbahaya kerana banyaknya emosi. Malah kartun yang tenang memberikan banyak maklumat yang berbeza, mereka digalakkan oleh sejumlah besar warna yang terang, dan pada umumnya mereka tidak kelihatan seperti mudah dan mudah diakses oleh seorang kanak-kanak kerana mereka dewasa, sehingga mereka boleh menyebabkan tidur yang kurang baik dan menangis pada waktu malam.

Bagi mimpi buruk, kewujudan mereka pada usia kurang daripada satu tahun belum terbukti. Kanak-kanak yang lebih tua mungkin menangis kerana mereka, tetapi ini biasanya satu kali bukan fenomena berulang. Sekiranya kanak-kanak itu mengadu tentang impian menakutkan yang kerap dengan plot berulang, masuk akal untuk menghubungi ahli psikologi.

Mikrolimat yang tidak sesuai

Sejak bayi, seperti yang telah kita katakan, tidur jauh lebih sensitif daripada orang dewasa, tidaklah menghairankan, secara umum, mereka lebih menuntut keadaan tertutup. Keadaan ini lebih teruk lagi dengan hakikat bahawa kanak-kanak di bawah usia satu mempunyai sedikit kesan ke atas keadaan itu - dia, bagaimanapun, tidak dapat menutup dirinya apabila ia sejuk, atau membuka ketika ia panas. Kanak-kanak mungkin tidak bangun, tetapi merasa tidak selesa dan menangis dalam mimpi, yang akan memburukkan kualiti rehat dan boleh membawa kepada kebangkitan penuh.

Untuk mengelakkan situasi sedemikian, ibu bapa perlu memberi perhatian yang besar untuk mewujudkan keadaan yang benar-benar selesa di tapak semaian dan sokongan berterusan mereka. Keselesaan yang ideal dalam memahami bayi kelihatan seperti ini:

 • Suhu adalah kira-kira 18-22 darjah. Ia bergantung kepada kedua-dua sifat individu bayi, dan bilangan dan ketebalan lampin di mana ia dibalut. Hujah "sepasang tulang tidak sakit" di sini tidak berfungsi sama sekali! Jika bayi tidak selesa untuk tidur, dia akan menangis dalam tidurnya dengan kerap.
 • Kelembapan - dalam lingkungan 40-60%. Udara kering terlalu banyak menyebabkan membran mukus pada saluran pernafasan atas untuk mengeringkan dan menguap terlalu banyak cecair dari badan bayi, tetapi kita mahu dia tidur nyenyak, terutama kerana dia tidak boleh minum sendiri dan akan menangis.Di latitud kita, udara biasanya terlalu kering, dan masalah ini dapat diselesaikan dengan bantuan humidifier. Udara terlalu lembap untuk negara kita tidak tipikal.
 • Tiada habuk. Masuk ke hidung bayi, habuk menyumbat saluran pernafasan dan mengganggu pengayaan normal tubuh dengan oksigen, walaupun otak anak, secara aktif berkembang bahkan dalam mimpi, sangat memerlukannya. Sejak peletakan berlangsung secara beransur-ansur, debu adalah salah satu penyebab yang paling biasa menangis dalam mimpi tanpa kebangkitan. Untuk menghilangkan habuk, ventilasi bilik dan melakukan pembersihan basah secara tetap, serta meminimumkan bilangan buku, permaidani, perabot dan mainan di nurseri.
 • Udara segar. Badan yang semakin meningkat memerlukan oksigen secara kritis, jadi penyaringan hampir merupakan prasyarat sebelum tidur. Jika ini tidak dapat diterima disebabkan oleh alergi iklim atau debunga, perhatikan sistem penyaman udara moden yang canggih yang dapat menyelesaikan masalah ini.

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah kelaparan dan dahaga?

Bayi ingin makan lebih kerap daripada orang dewasa, jadi keinginan untuk makan di tengah malam sehingga menangis agak normal untuk mereka, tetapi seseorang dari mana-mana umur boleh minum pada waktu malam. Walau bagaimanapun, kanak-kanak itu, selepas terbangunnya, perlu tidur semula setiap kali, yang tidak membenarkan sama ada ibu atau dia tidur, oleh itu seseorang harus mencipta cara untuk mengurangkan bilangan kenaikan tersebut.

Pada bulan pertama kehidupan, sepenuhnya menghindari penyusuan malam tidak akan berfungsi - anda tidak perlu bangun lagi, tetapi anda boleh mengurangkan bilangan penggera setiap malam jika anda memberi makan bayi lebih intensif pada siang hari. Sekiranya orang dewasa tidak disyorkan untuk makan sebelum waktu tidur, maka prosedur ini bukan hanya untuk bayi, tetapi juga berguna, kerana ia akan memastikan tidur yang stabil.

Oleh itu, kita telah menyebutkan bagaimana rehat yang berkualiti rendah dapat menyebabkan malam yang selalu menangis, oleh itu harus dimakan pada waktu petang, kerana kanak-kanak zaman ini masih tidak makan apa-apa yang sukar dicerna.

Pada masa yang sama, para pakar mengesyorkan untuk memaksimumkan pemakanan bayi tidak banyak dalam kuantiti (sama ada berat badan sebenar makanan atau jumlah makanan sehari), sebagai kualiti. Dengan kanak-kanak yang diberi makan makanan bayi, keadaannya jelas - anda hanya perlu memberi perhatian kepada makanan kalori yang lebih tinggi.

Bagi bayi yang menyusu susu ibu, terdapat satu perkara yang sangat penting yang tidak diketahui oleh semua orang: hakikatnya ialah apabila anda melampirkan bayi ke payudara, apa yang dipanggil susu hadapan. Ia mempunyai nilai pemakanan yang agak rendah, tetapi dari segi jumlah, bayi tidak memerlukan banyak - merasakan bahawa perutnya penuh dan enggan minum lebih jauh, hanya nutrien yang diperoleh dari susu depan tidak mencukupi untuk sementara waktu. Akibatnya, bayi itu, yang seolah-olah muak, sangat cepat ingin makan lagi, dan oleh itu menangis dalam mimpi.

Sekiranya bayi menggunakan susu dengan jelas pada satu masa, ia harus disehatkan terlebih dahulu supaya ia hanya menerima produk kalori yang paling tinggi.

Air bayi semasa penyusuan malam harus ditawarkan hanya pada musim panas, tetapi jika bayi diberi susu buatan, air mesti semestinya menemani setiap sesi makan.

Gigi

Sering kali, penyebab malam menangis adalah ciri fenomena semua bayi, tanpa pengecualian - gigi. Jadi bayi mempunyai masa yang sangat sukar, kerana gatal-gatal dan sakit mulut mereka merasa sentiasa.

Sudah tentu, walaupun dalam situasi seperti ini, kanak-kanak masih perlu tidur, jadi mungkin untuk meredakannya untuk tidur, tetapi pada masa-masa ketika rasa sakit bertambah, dia boleh menangis, mula menangis dengan tajam dan bangun. Masalahnya sangat teruk jika bayi pada masa ini mempunyai lebih dari satu potong gigi.

Sudah tentu, ada beberapa sebab untuk menangis pada waktu malam, tetapi jika kanak-kanak sentiasa cuba untuk menggigit pakaian, mainan dan apa-apa barang lain yang tersedia, anda boleh yakin bahawa gigi adalah salah satu daripada mereka.

Untuk masa yang lama masalah ini dianggap tidak praktis, tetapi ubat moden sudah dapat menawarkan penyelesaian dalam bentuk gel anestetik khas. Pastikan anda sedar bahawa ubat ini, seperti hampir semua ubat lain, dalam kes kanak-kanak boleh digunakan hanya selepas berunding dengan doktor.

Gigi silikon khas akan membantu kanak-kanak untuk menggaru rahang gatal, yang agak mengurangkan ketidakselesaan daripada apa yang berlaku dan membantu untuk melindungi objek lain daripada cuba menggigit mereka, terutamanya kerana ia juga boleh membahayakan bayi.

Adakah cuaca bersalah?

Tidak rahsia lagi bahawa perubahan cuaca yang mendadak boleh menjejaskan kesejahteraan sesetengah orang. Jika sebelum ini dianggap bahawa kepekaan sedemikian adalah ciri khas untuk orang yang lebih tua, pada hari ini banyak pakar percaya bahawa walaupun beberapa bayi dapat merespon ke arah iklim.

Bahkan kumpulan risiko dibezakan: kesukaran semasa bersalin dan sebagainya, serta penyakit apabila janin atau tekanan intrakranial meningkat didakwa meningkatkan kemungkinan bahawa anak itu akan mewujudkan "hadiah" sinoptik, yang seterusnya akan mengganggu rehatnya dan dapat menyebabkan malam menangis.

Pada contoh orang dewasa, telah diperhatikan bahawa fenomena berikut amat dirasai:

 • Aktiviti tidak normal matahari;
 • Menyukai angin;
 • Melompat di tekanan atmosfera;
 • Perubahan cuaca dari cerah hingga hujan;
 • Pemendakan apa-apa jenis.

Pada masa yang sama, doktor tidak dapat memberikan jawapan yang tepat kepada soalan mengapa kanak-kanak bereaksi terhadap perubahan cuaca, sementara yang lain tidak. Lebih-lebih lagi, mereka tidak mungkin membuat diagnosis seperti "meteosensitivity", oleh itu mereka tidak akan menasihati rawatan tertentu.

Jika anda sendiri melihat corak tertentu dalam tingkah laku anak anda yang berkaitan dengan perubahan cuaca, dan masih ingin mendapatkan bantuan perubatan, sebaiknya hubungi pakar neurologi, kerana dia yang menyelesaikan masalah hipersensitif.

Bagaimana untuk memperbaiki tidur bayi dan tidur? Dr Komarovsky akan menjawab dalam video ini.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan