Bagaimana untuk mengajar anak untuk menjaga kepalanya?

Kandungannya

Ketepatan masa perkembangan bayi adalah topik yang menyakitkan bagi ibu bapanya. Setiap ibu mahu kegemukan untuk belajar dalam masa untuk menjaga kepalanya, tersenyum, menggulung, dan kemudian duduk - berjalan. Tetapi dalam praktiknya, semuanya adalah seperti itu, bilangan anak-anak, begitu banyak istilah. Bolehkah anda mengajar bayi untuk memegang kepalanya dan bagaimana untuk melakukannya, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

  Apakah tarikh akhir bagi orientasi?

  Menunggu kemahiran fizikal pertama, dan keupayaan untuk memegang kepala dalam kedudukan tegak dipertimbangkan sedemikian, orang tua lupa bahawa kanak-kanak perlu pergi jauh - otot lehernya harus cukup kuat untuk menahan berat kepala, vertebra harus menjadi lebih kuat. Ia memerlukan masa.

  Percubaan pertama untuk menaikkan kepala anak-anak yang sihat biasanya menunjukkan sudah dalam masa satu bulan setengah. Mereka tidak boleh memegang kepala mereka untuk masa yang lama, mereka cepat letih. Tetapi sudah 2 bulan kanak-kanak memegang kepala selama kira-kira satu minit. Dengan 3 bulan, mereka tidak hanya memegangnya, tetapi mereka boleh mula berpaling ke kanan dan ke kiri, menonton dengan mata mereka mainan yang menarik atau ibu yang bergerak. Hanya pada usia 5 bulan, kanak-kanak mula menaikkan kepala dari kedudukan terdedah - kemahiran jenis ini adalah yang paling sukar.

  Istilah yang dinyatakan adalah agak bersyarat. Kanak-kanak mungkin mula memahami pergerakan baru sedikit lebih awal atau sedikit kemudian. Tetapi memegang kepala terlalu awal (1 bulan atau lebih) bukanlah alasan untuk kebanggaan, tetapi alasan untuk merujuk kepada pakar neurologi, kerana ini sering menyebabkan peningkatan tekanan intrakranial.

  Sebab-sebab kekurangan kemahiran

  Sebelum membunyikan penggera dan berjalan dengan bayi kepada doktor, ibu bapa harus mengambil kira semua keistimewaan individunya, di mana dia mungkin mula memegang kepalanya. Bayi pramatang lebih lama menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, otot mereka lebih lemah, dan lebih banyak masa diperlukan untuk menguatkan mereka. Tiada apa yang mengejutkan dalam fakta bahawa kanak-kanak itu mula memegang kepalanya hanya untuk 3 bulan.

  Jika bayi sering sakit, makan dengan teruk, jika dia mengalami trauma kelahiran, dia mengalami kecacatan kongenital, maka dia dapat menguasai kemahiran dengan kelewatan yang ketara.

  Terlalu banyak berat badan atau kekurangan berat badan adalah alasan tambahan mengapa bayi mula mengangkat kepala sedikit kemudian.

  Anda tidak boleh mengabaikan sifat kanak-kanak itu. Jika dia lebih suka tidur dan makan dengan baik, maka dia tidak boleh mengharapkan perkembangan awal darinya. Satu lagi perkara - choleric dan sanguine yang ingin tahu dan mudah alih. Semakin tua mereka, semakin sukar untuk menjaga mereka di satu tempat.

  Sebab kurangnya kemahiran dalam istilah di atas mungkin kurang perhatian ibu bapa. Perhubungan, sentuhan sentuhan dan emosi, pengukuhan otot, gimnastik, berenang dan berjalan membuat keadaan yang paling sesuai untuk mempelajari pergerakan baru. Ketiadaan aktiviti tersebut memperlahankan perkembangan bayi.

  Kadang-kadang ibu bapa melihat bahawa kanak-kanak itu cuba untuk memegang kepalanya, tetapi ternyata bengkok - kepalanya tenggelam ke satu pihak. Dalam kes ini, ia tidak dikecualikan torticollisyang memerlukan pemeriksaan ortopedik kanak-kanak dan pelantikan gimnastik terapeutik dan urut, dan dalam beberapa kes - memakai kolar Schantz. Dengan sendirinya, torticollis tidak akan lulus, tanpa rawatan yang sewajarnya tidak boleh dilakukan di sini.

  Apa yang perlu dilakukan

  Adakah mungkin untuk mengajar kanak-kanak untuk menjaga kepalanya - soalan yang sukar. Malah, tidak, kerana dia pasti akan mula memeliharanya, tetapi hanya apabila otot leher cukup kuat. Tetapi ibu bapa dapat membantu mereka menjadi lebih kuat.Untuk melakukan ini, gimnastik pagi setiap hari, yang ibu lakukan kepada anak kecilnya, dari kira-kira 3 minggu hidup anda perlu menambah senaman yang bertujuan untuk menguatkan belakang dan sisi otot leher.

  Tugas ibu bapa bukan hanya untuk mengajar anak untuk mengangkat kepala, tetapi juga untuk memegangnya dengan betul, secara saksama. Tidak mustahil untuk dengan cepat mengajar ini, proses menjadi suatu kemahiran masih akan beransur-ansur.

  Pertimbangkan cadangan doktor dan senaman yang akan menyumbang kepada perkembangan leher.

  • Meletakkan bayi di perut. Mulailah melakukannya sebaik sahaja luka umbi menyembuhkan pada 2.5-3 minggu. Pertama, senaman seperti menyelamatkan kanak-kanak dari kolik bayi yang menyakitkan, menyumbang kepada pembebasan gas. Kedua, kumpulan otot besar berkembang - abdomen, leher, belakang. Pada mulanya, bayi akan refleksif menaikkan kepala dan meletakkannya di pipi supaya pernafasan hidung tidak terganggu. Kemudian dia akan mula tertarik dengan mainan yang berdekatan, terutama yang berbunyi, dan menaikkan kepala untuk melihatnya. Pastikan bayi meletakkan kepala pada pipi yang berlainan - di sebelah kanan, dan pelajaran seterusnya - di sebelah kiri.
  • Letakkan tidur di bahagian yang berbeza. Tidur di sebelah anda dianggap paling selamat. Tetapi jika kanak-kanak itu terletak pada satu pihak, otot lehernya tidak akan dapat membangunkan simetri, yang akan mewujudkan prasyarat untuk perkembangan torticollis. Ganti sebelah kanan dan kiri, meletakkan bayi ke tempat tidur.
  • Ajar dia berenang. Dari 1 bulan ibu boleh menggunakan bulatan khas, yang boleh dibeli di salon ortopedik atau kedai kanak-kanak. Ia dilekatkan pada leher, memegang kepala. Di dalamnya, bayi akan dapat, sebagai yang besar, untuk berenang di mandi orang dewasa. Semasa sesi tersebut, semua kumpulan otot berkembang, tetapi hasil yang paling ketara akan tepat berkaitan dengan otot-otot leher dan belakang.
  • Bawa bayi dengan betul. Kedudukan menegak badan dengan satu setengah bulan dibenarkan, tetapi hanya di bawah keadaan yang ibu akan memegang kepala bayi dan belakang. Kepala tidak boleh jatuh, maka bebannya terletak pada tulang belakang.
  • Terlibat pada bola. Fitball akan membantu menguatkan otot belakang leher lebih cepat, dan dalam masa beberapa minggu, serbuk akan mula memegang kepalanya.

  Anda akan belajar lebih banyak tentang bagaimana mengajar kanak-kanak memegang kepalanya, dari video berikut.

  Hitung jadual vaksinasi
  Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan