Mengapa kanak-kanak tidak memegang kepalanya dalam 3 bulan dan apa yang perlu dilakukan ibu bapa?

Kandungannya

Standard sedia ada menyatakan bahawa bayi harus mula menjaga kepala tegak sekitar tiga bulan, sementara percubaan pertama untuk mengangkat kepala sambil berbaring di perut harus diperbaiki dari sekitar 2 bulan. Tiada yang mengejutkan dalam fakta bahawa ibu-ibu dan bapa, yang serbuk dalam 3 bulan tidak memegang kepala mereka atau berbuat demikian sangat tidak menentu, mula bimbang dan bimbang tentang kesihatan anak-anak kecil. Dalam bahan ini, kita menganggap apa yang boleh menjadi sebab-sebab lag dalam pembangunan fizikal dan apa yang harus menjadi tindakan orang dewasa.

Penyakit atau norma?

Jika bayi tidak memegang kepalanya dengan baik dalam usia 3 bulan atau tidak, ia tidak sepenuhnya tepat untuk bercakap tentang lag dalam pembangunan. Kematangan lewat hanya boleh menjadi sifat individu seorang anak kecil. Norma ini dicipta oleh ahli pediatrik berdasarkan pemerhatian kanak-kanak yang banyak. Sebahagian daripada mereka mula menjaga kepala awal, dan beberapa - terlambat. Jadi ternyata bahawa "suhu purata paling terkenal di hospital."

Sekiranya seorang kanak-kanak tidak dapat memegang kepala sepenuhnya untuk umur tiga bulan, ia tidak semestinya perlu ada alasan patologi. Ia adalah satu kesalahan untuk menganggapnya lebih rendah, ketinggalan atau sakit. Juga, ibu tidak seharusnya bergantung kepada ulasan di Internet, selalunya mereka tidak sesuai dengan realiti. Dan tentunya tidak berkaitan dengan anak tertentu, yang ibu bapanya cemas dengan kekurangan kemahiran.

Tidak ada banyak patologi yang memerlukan kemustahilan lengkap untuk menaikkan kepala. Pada masa kanak-kanak, ia terutamanya cerebral palsy dan kecederaan parah tulang belakang serviks. Mengenai patologi seperti itu, jika mereka wujud, dengan 3 bulan biasanya ibu bapa sudah tahu. Dan bukan kerana ketidakupayaan seorang kanak-kanak untuk menaikkan kepalanya, tetapi menurut tanda-tanda yang lain, lebih jelas: ekspresi muka yang tidak hadir, vakum emosi, dan sindrom neurologi yang berlimpah (lumpuh, paresis).

Sekiranya pakar neurologi dan ahli pediatrik tidak menyatakan apa-apa seperti itu, mereka tidak membuat diagnosis terhadap kanak-kanak yang sama di dalam kad, maka tidak ada yang perlu dibimbangkan. Keupayaan untuk memegang kepala adalah salah satu kemahiran motor awal yang anak akan menguasai, tetapi hanya selepas dia mempunyai peluang seperti itu: otot leher dan vertebra akan menguatkan.

Jika otot-otot ini tidak matang, maka ia akan menjadi sangat sukar untuk menjaga berat kepala anda sendiri (dan pada bayi yang baru lahir ia adalah salah satu bahagian yang paling "berat" badan).

Oleh itu, adalah lebih tepat untuk memahami bukan sebab apa yang menyakitkan kanak-kanak dalam 3 bulan mungkin tidak memegang kepalanya, tetapi dalam apa faktor menyumbang kepada kelemahan otot-otot leher serbuk.

Sebabnya

Sebab-sebab bayi tidak menjaga kepalanya dalam masa purata yang ada boleh selagi anda inginkan. Pertimbangkan yang paling biasa.

 • Prematuriti Sekiranya bayi tergesa-gesa dilahirkan, tisu tulang dan ototnya akan menjadi lebih kuat kemudian, kerana dia memerlukan lebih banyak masa untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru habitat, tidak seperti intrauterine. Menjelang 3 bulan, banyak bayi awal yang baru mula mengangkat kepala dan memegangnya tidak lebih daripada setengah minit.
 • Masalah janin. Sekiranya kehamilan ibu adalah teruk (dengan toksikosis, preeklampsia, tanda-tanda kekurangan plasenta dan hipoksia janin kronik), maka ini akan meninggalkan tanda pada kesihatan bayi selama beberapa bulan lagi. Ia akan menjadi lebih lemah daripada rakan-rakannya, dan oleh itu seperti bayi juga boleh mula memegang kepalanya kemudian.
 • Bersalin dan bersalin patologi. Walaupun semasa kehamilan janin tidak mengalami kesan negatif, melahirkan yang teruk boleh mencetuskan keadaan hipoksia akut. Kelahiran sedemikian termasuk penghantaran pesat atau berpanjangan, peninggalan lama kanak-kanak tanpa cecair amnion, kesakitan buruh yang lemah, detasmen awal plasenta. Keadaan kebuluran oksigen di tempat pertama "hits" di otak, tetapi kerana perkembangan bayi mungkin agak lambat.
 • Penyakit kongenital dan diperolehi. Kanak-kanak yang mempunyai penyakit asal kongenital, serta kanak-kanak yang sering sakit yang dilahirkan dengan sihat, menghabiskan banyak usaha untuk melawan penyakit, dan oleh itu otot mereka lebih lemah, dan motivasi untuk meneroka dunia di sekeliling mereka lebih rendah. Mana-mana kemahiran motor, termasuk memegang kepala secara menegak, mereka diberi lebih sukar dan menguasai mereka lebih lama.
 • Berat badan Seperti yang telah disebutkan, untuk mengekalkan kepala, otot-otot belakang leher perlu dikembangkan dengan cukup, dan untuk menghidupkan kepala dalam kedudukan tegak, diperlukan otot leher sisi. Jika kanak-kanak berlebihan berat badan, maka akan lebih sukar, kerana beban akan lebih tinggi. Kelemahan dan hypotonia dari otot serviks adalah ciri-ciri kanak-kanak yang dilahirkan dengan kurang berat badan. Sebelum mereka mula mengangkat dan memegang kepala mereka, mereka perlu mendapatkan berat badan untuk nilai usia normal.
 • Watak dan perangai. Setiap orang mempunyai watak yang tersendiri. Kanak-kanak tidak terkecuali. Jika kanak-kanak berusia tiga bulan dilahirkan malas dan tidak aktif, maka dia lebih bahagia dengan hidangan penuh dan tidur yang baik, sementara orang yang berminat berminat dengan segala-galanya, dia sangat ingin tahu dan dari awal usia mula berusaha mendapatkan kemahiran baru untuk mendapatkan peluang tambahan dalam menjelajahi ruang sekitar. .
 • Persekitaran dan keadaan habitat. Kanak-kanak dengan amalan ibu, yang mereka nyanyi, berkomunikasi, melakukan gimnastik, marah dari kelahiran, tidak mengetepikan berjalan di jalan untuk kemudian, biasanya memahami segala sesuatu yang baru, berbanding bayi yang tidak dewasa atau jarang melakukannya.

Pendapat Dr Komarovsky

Yevgeny Komarovsky, seorang doktor kanak-kanak yang terkenal, penyampai TV dan pengarang buku mengenai kesihatan kanak-kanak, mengesyorkan supaya tidak panik, jika pada 3 bulan kanak-kanak tidak memegang kepala dengan cukup baik. Adalah penting, pada pendapatnya, walaupun tidak ada kemahiran, dan gejala yang berkaitan. Jika tidak ada aduan tentang apa-apa dan kepala yang tidak naik dan hampir tidak berdiri tegak, adalah satu-satunya aduan ibu bapa, maka kemungkinan besar tidak ada sebab untuk keseronokan.

Apabila gejala-gejala yang mengganggu lain muncul (kanak-kanak mempunyai selera makan yang tidak enak, dia sering menangis dan menangis tanpa sebab, ada kejang, remah tidak cuba tersenyum kepada ibunya, tidak mengenali wanita itu dan tidak menghidupkannya, tidak bertindak balas terhadap rawatan tender, bunyi) Ia perlu merujuk kepada pakar pediatrik dan pakar neurologi.

Jika bayi itu berkembang sebagai bayi biasa dan pada masa yang sama hanya tidak memegang kepala pada usia ini, ibu bapa dapat mengatasi masalah itu sendiri, kerana mereka sendiri telah menciptanya. Mereka akan datang untuk membantu urut, gimnastik, penjagaan yang betul untuk kanak-kanak itu.

Apa yang perlu dilakukan?

Untuk menenangkan anda boleh berbincang dengan pakar kanak-kanak tempatan, yang akan mengesahkan bahawa bayi tidak mempunyai penyakit yang serius, dan juga tidak termasuk kehadiran torticollis - patologi yang menghalang anda daripada menjaga kepala dalam kedudukan lurus. Kemudian anda boleh bergerak ke satu set langkah yang akan menguatkan otot leher bayi.

 • Urut Urut leher dengan berhati-hati, mengelakkan menggosok sengit di kawasan leher. Dalam 3 bulan lebih baik untuk membatasi diri untuk mengusap belakang leher dan sisi sisinya dengan sawit terbuka.

Elakkan urutan vertebra serviks.

 • Gimnastik. Termasuk dalam latihan kompleks yang mempunyai kesan positif pada otot leher, menyebabkan mereka menjadi ketegangan.Ini adalah kompleks latihan menarik di abdomen, mengayunkan anak di fitball ke belakang dan ke kiri, ke kanan, serta "Samoletik" - satu latihan di mana bayi itu terletak pada lengan ibu dengan perutnya, dan dia mengangkatnya sedikit di atas permukaan meja urut. Ini menyebabkan bayi membongkok, menaikkan kepalanya dan menyebarkan tangannya ke sisi untuk mengekalkan keseimbangan.
 • Berbaring di perut anda lebih kerap. Meletakkan perut bukan hanya cara yang berkesan untuk menangani pembentukan gas yang meningkat di dalam usus, tetapi juga beban yang sangat baik untuk otot leher. Lebih-lebih lagi bayi akan berbaring pada perut semasa terjaga, lebih baik. Tetapi anda tidak boleh meletakkan dia tidur di perutnya: postur tidak selamat. Letakkan anak tidur di sisinya, tetapi pastikan setiap kali bahagian bertentangan. Ia akan menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap torticollis - otot leher akan berkembang secara simetri.
 • Berenang Bayi boleh berenang selama sebulan. Sekiranya dia tidak mampu melakukannya sebelum usia tiga bulan, sudah tiba masanya untuk melakukannya. Anda boleh pergi ke mana-mana kolam renang atau istana sukan air, di mana ada kumpulan khas untuk bayi. Dan anda boleh membiarkan anak berenang di mandi rumah yang besar. Untuk melakukan ini, anda memerlukan cincin getah khas di leher, seperti yang dijual di mana-mana kedai kanak-kanak atau salon ortopedik. Anda juga boleh memegang kanak-kanak itu di bawah perut dan "menggulung" di belakang air (pilihan "Samoletika", tetapi hanya di dalam air). Semasa di dalam air pada kanak-kanak, semua kumpulan otot semakin kuat.

Jangan lupa tentang manfaat mainan yang cerah. Gantungkan mereka ke atas katil bayi, gunakan semasa meletakkan perut.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara ibu bapa dapat membantu anak belajar memegang kepala, lihat video berikut.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan