Seorang kanak-kanak dalam 2 bulan tidak memegang kepalanya - apakah ini norma atau penyimpangan?

Kandungannya

Seorang kanak-kanak yang tidak memegang kepalanya pada 2 bulan mula menimbulkan persoalan yang munasabah dari ibu bapanya - adakah masa untuk bayi menguasai kemahiran baru? Faedah dan kecemasan didorong oleh mesej dari forum tematik bahawa pada sesetengah kanak-kanak, hampir sebulan, mereka mula yakin memegang kepala.

Dengan keraguan dan kebimbangan mereka, ibu bapa sering beralih kepada ahli pediatrik untuk mendapatkan nasihat. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda jika apa yang berlaku adalah perkara biasa dan jika ibu bapa mempunyai sebab untuk kegelisahan.

Terma dan norma

Apabila mereka mengatakan bahawa kanak-kanak itu mesti belajar untuk melakukan sesuatu dalam jangka masa tertentu, saya ingin mengingatkan anda bahawa bayi tidak berhutang kepada sesiapa pun. Beliau dilahirkan tidak lama dahulu, dan tidak dapat memperoleh apa-apa hutang. Itulah sebabnya semua terma pembangunan adalah individu. Untuk membandingkan satu bayi dengan yang lain adalah salah dan salah dalam intipatinya. Dan norma-norma itu sendiri tidak lebih daripada nilai-nilai indikatif untuk ahli pediatrik dan ibu bapa yang baru dicelup.

Ini norma purata menyatakan bahawa pada 2-2.5 bulan, jumlah kecil yang sihat purata hanya bermula untuk menaikkan kepalanya dan memegangnya tegak selama beberapa saat. Ada bayi yang cuba melakukan ini sebelum ini, tetapi mengangkat kepala awal (sebulan dan sedikit lebih tua) adalah tanda yang membimbangkan yang secara tidak langsung menunjukkan peningkatan tekanan intrakranial, hipertonus dan gangguan neurologi.

Dari sudut pandang norma, dan juga dari sudut pandang akal, seorang kanak-kanak berusia dua bulan dan tidak boleh memegang kepalanya, walaupun percobaan pertama sudah dapat diperhatikan.

Menjaga kepala tegak agak sukar. Untuk ini, otot posterior dan lateral leher mesti bersedia untuk mengambil berat kepala, yang pada bayi dikenali mempunyai bahagian terbesar dan paling berat badan.

Sebaik sahaja otot semakin kuat, bayi akan belajar bagaimana untuk mengangkat kepala selama beberapa saat, kemudian tahan selama lebih dari satu minit. Dengan 5-6 bulan, bayi akan menjadi baik untuk memegangnya, dan belok kiri dan kanan sendiri.

Kelajuan perkembangan kemahiran itu bergantung kepada ciri-ciri peribadi, status kesihatan kanak-kanak, dan juga bagaimana habitatnya yang baik, dari segi pembangunan.

Ibu bapa yang baru lahir mendapati bahawa bayi berbaring di perutnya, dari umur 3-4 minggu mereka mula mengangkat kepala untuk segera meletakkannya di pipi kanan atau kiri. Ini adalah refleks kelangsungan hidup yang diperlukan untuk kanak-kanak untuk bernafas dalam kedudukan sedemikian di ruang angkasa. Kanak-kanak mula sengaja mengangkat kepala kemudian, apabila otot leher dan vertebra siap untuk beban ini. Dengan peningkatan kepala 2.5-3 bulan, berbaring di perutnya. Dalam kedudukan di belakang bayi sehingga dia dapat melakukan hal yang sama. Dari kedudukan mendatar di belakang, kanak-kanak belajar menaikkan kepala dan bahu mereka hanya selepas 6-7 bulan.

Apa yang terjejas?

Berapa cepat anak anda belajar untuk memegang tegak kepala dipengaruhi oleh banyak faktor. Di tempat pertama - keadaan dan kesejahteraannya. Kanak-kanak yang lahir pramatang mempelajari kemahirannya kemudian - hanya lebih hampir 3 bulan dan kemudian. Umur kehamilan mereka membayangkan proses penyesuaian yang lebih lama kepada keadaan habitat baru, dan oleh itu tisu otot mula berkembang dan menguatkan kemudian.

Terdahulu, bayi yang dilahirkan dengan berat badan normal, tanpa kecederaan kelahiran, yang tidak mengalami hipoksia semasa mengandung ibu, kesan Rh-konflik, kekurangan vitamin dan mineral, mula memelihara kepala.Terdapat kebergantungan keturunan yang pasti - jika ibu bapa kanak-kanak jatuh ke dalam kategori "awal" kanak-kanak, maka bayi akan berkembang lebih awal dari norma-norma.

Peranan besar dimainkan oleh watak dan perangai. Sesetengah bayi dari lahir adalah mengantuk, malas dan sangat tenang. Mereka menghargai tidur dan keselesaan mereka sendiri. Orang-orang ini mula memegang kepala mereka, duduk atau merangkak kemudian daripada rakan-rakan mereka, yang sejak lahir dilahirkan, semakin tinggi rasa ingin tahu dan kegelisahan.

Selain itu, di pihak ibu bapa, penyertaan dalam perkembangan kanak-kanak sangat penting. Pengajaran untuk memegang kepala seseorang, sudah tentu, adalah mustahil, tetapi seseorang dapat dalam segala hal menyumbang kepada pembangunan dan penguatkan korset otot dan tulang tulang bayi. Sekiranya seorang kanak-kanak diberikan urut, berenang diajar dari bulan pertama, jika seorang ibu melakukan gimnastik setiap hari dengan serbuk, maka kemungkinan perkembangan fizikal terdahulu meningkat dengan ketara.

Bagaimana untuk melakukannya?

Jika seorang kanak-kanak dalam 2 bulan tidak memegang kepalanya atau memegang, tetapi daripada biasa adalah buruk, jangan berbuat apa-apa. Dan pertama-tama, tidak perlu panik, berlari dengan bayi di doktor untuk mencari penyakit yang dahsyat dan berbahaya yang secara harfiah tidak memberikan serbuk kepalanya. Ibu bapa dikehendaki tenteram tenang dan tunggu menunggu.

Di sebalik bagaimana pembentukan kemahiran, anda perlu berhati-hati. Sekiranya bayi mula mengangkat kepala bertukar hanya dalam satu arah, anda harus segera menunjukkannya kepada ortopedik untuk mengecualikan atau menerima rawatan untuk torticollis sekali-sekala.

Selalunya meletakkan pada perut dalam 2 bulan - Bukan hanya langkah untuk melawan kolik bayi, yang masih melanda anak dan ibunya, tetapi juga cara untuk menguatkan otot-otot leher, belakang, perut.

Dalam gimnastik, anda boleh menghidupkan swingball pada fitball, dan kedua-duanya berada di kedudukan yang terdedah, dan berada di kedudukan terdedah di belakang. Ini bukan sahaja akan menyumbang kepada pembangunan sistem otot serviks, tetapi juga peralatan vestibular - kanak-kanak itu akan cepat belajar untuk mengimbangi.

Dr Komarovsky menasihatkan mengamalkan berenang sudah berumur dari satu bulan. Anda boleh melibatkan diri dalam kumpulan khas untuk bayi di kolam renang, dan anda boleh mencurahkan anak mandi mandi besar dan menggulungnya ke dalam tangan anda.

Tetapi jauh lebih berguna dan menyeronokkan berenang dengan bulatan ortopedi kanak-kanak di lehernya. Lingkaran ini diikat pada bahagian belakang leher, dengan kuat memasang dagu bayi. Kanak-kanak akan dapat dengan sempurna tinggal di dalam air, berguling dari perut ke bahagian belakang dan belakang, berenang lurus ke belakang.

Seorang kanak-kanak dalam masa 2 bulan mesti disimpan dengan betul. Beban menegak tidak ditunjukkan, dan oleh itu bayi di dalam lengannya mesti diamankan dengan tangannya - di bawah keledai dan dari belakang kepala untuk mengelakkan belakang kepala spontan, kerana ini boleh mengakibatkan kecederaan serius pada vertebra serviks.

Sekiranya anak itu sendiri cuba menaikkan kepalanya, dia tidak perlu campur tangan, hanya perlu memastikan keselamatan percubaan ini, untuk memantau bayi. Otot leher masih lemah, dengan kelemahan tajam bayi mereka "jatuh" kepala, yang juga boleh menjadi traumatik.

Apabila meletakkan anak tidur, pastikan kepala dihidupkan ke arah yang bertentangan dengan bayi yang tidur sebelum itu. Ini akan menyumbang kepada pembangunan simetri leher dan pencegahan torticollis.

Kesimpulan

Kekurangan kemahiran dalam 2 bulan adalah norma mutlak, tidak ada yang perlu dikhuatiri. Melakukan pemeriksaan berjadual tentang ketidakupayaan bayi untuk memegang kepalanya hanya perlu apabila kemahiran itu tidak hadir sepenuhnya selepas 5 bulan hidup.

Pembangunan fizikal kanak-kanak itu bergantung pada berapa banyak masa dan usaha ibu bapa menumpukan kepada isu ini. Oleh itu 2 bulan adalah usia yang baik untuk mula menguatkan dan menguatkan bayi, jika anda belum melakukan ini sebelum ini. Lagipun, terdapat banyak kemahiran baru di hadapan.

Anda akan belajar cara mengurut bayi anda dalam masa 2 bulan untuk membangunkan semua kumpulan otot dalam video berikut.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan