Kapan bayi mula menjaga kepalanya sendiri?

Kandungannya

Bayi yang baru lahir kelihatan lemah dan tidak berdaya. Dia hampir tidak mengawal pergerakan tangan dan kakinya, bola mata. Semua otot-otot serbuk ada dalam sedikit tekanan. Selama berbulan-bulan di rahim ibunya, bayi telah terbiasa mengalami sesak, dan oleh itu sangat sukar baginya untuk menyesuaikan diri dengan dunia baru yang luas di mana dia datang pada hari lahirnya. Setiap kemahiran baru yang diperoleh anak itu memberi peluang baru untuk memahami dunia.

Salah satu kemahiran pertama adalah keupayaan untuk menjaga kepala anda. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda tentang apabila bayi mula memelihara kepala mereka sendiri dan sama ada ibu bapa dapat mempengaruhi kelajuan menguasai kemahiran ini.

Mengenai kemahiran dan istilah

Laluan pembangunan fizikal kanak-kanak secara alamiah disediakan pada peringkat tertentu. Tidak ada yang boleh datang sebelum terdahulu. Apabila nada otot kongenital berkurangan, sistem saraf bertambah baik, tisu otot, tulang membesar, perkembangan mental, kanak-kanak berpeluang mempelajari kemahiran baru.

Kemahiran pertama adalah keupayaan untuk mengangkat dan memegang kepala secara menegak. Adalah jelas sekali bahawa kanak-kanak tidak akan belajar untuk menjaga kepalanya walaupun dan lama, kerana ia memerlukan latihan tertentu pada otot-otot leher; tetapi percubaan pertama untuk menaikkan kepala dalam kedudukan terdedah pada perut boleh dibuat oleh kanak-kanak seawal satu setengah hingga dua bulan. Percubaan untuk menjadi agak malu-malu, ibu bapa dapat memberi perhatian kepada fakta bahawa anak itu tidak memegang kepala selama lebih dari beberapa detik, selain itu dapat membuatnya sedikit bengkok. Oleh kerana otot-otot leher dan vertebra serviks diperkuatkan, kebangkitan kepala akan lebih yakin dan pengekalannya akan panjang.

Biasanya dengan 2-3 bulan kanak-kanak sudah tahu cara mengangkat kepala dan menahannya secara menegak selama beberapa minit. Jika bayi itu mula memegang kepalanya, maka dia segera menyadari apa kelebihan yang diberikannya - kajian semula itu semakin berkembang. Untuk memutar kepala tegak, berpaling ke kanan atau kiri, bayi bermula sedikit kemudian - lebih dekat dengan 3.5-4 bulan. Akhir sekali, kanak-kanak mula menaikkan kepala mereka dari kedudukan terluar. Mereka akan belajar ini hanya dengan 5 bulan.

Anda perlu memahami bahawa memegang kepala untuk bayi adalah tugas yang sangat rumit. Lagipun, kepala bayi yang baru lahir agak besar dan berat, dan kemahiran itu melibatkan memegang berat kepala dengan bantuan otot vertebra dan leher. Itulah sebabnya banyak faktor mempengaruhi kelajuan kemunculan kemahiran. Yang pertama untuk mengembangkan otot leher belakang, lateral - pada giliran terakhir.

Kenapa anak itu tidak mengawasi kepalanya tepat pada waktunya?

Jika kanak-kanak berkembang mengikut jadual, ibu bapa amat berbangga dengannya. Tetapi jika tiba masanya, dan bayi tidak mula memegang kepala, maka ibu-ibu biasanya sangat bimbang dan menyiksa diri dengan ramalan. Malah, norma yang dipandu oleh ibu bapa adalah agak bersyarat. Seorang bayi tidak semestinya berkemampuan untuk berkembang mengikut cara yang mereka tetapkan, kerana dia mungkin mempunyai sebab yang baik untuk ciri-ciri individu perkembangan fizikal.

Sebab utama adalah usia kehamilan. Sekiranya bayi dilahirkan lebih awal, maka memerlukan lebih banyak masa untuk menguatkan otot leher. Ada kemungkinan bayi pramatang akan mula menguasai kemahiran ini hanya lebih hampir 3 bulan. Ini bukan sebab kegembiraan dan pengalaman.Anda hanya perlu membuat keadaan yang optimum untuk kanak-kanak supaya dia dapat berkembang dan berkembang.

Faktor penting kedua ialah kesihatan serbuk. Kemudian, kanak-kanak yang mengalami hipoksia intrauterin mengalami keadaan hipoksia akut semasa kelahiran ibu yang sukar, yang mengalami trauma kelahiran dan mempunyai sebarang penyakit kongenital, mula memegang kepala mereka kemudian daripada rakan sebaya mereka. Sekiranya bayi dalam bulan pertama hidup sakit dengan selsema atau penyakit virus, dia juga akan berkembang lebih perlahan daripada rakan-rakan yang sihat dan kuat.

Keupayaan untuk mengangkat kepala dan memegangnya tegak dipengaruhi dan berat badannya. Sekiranya kacang dilahirkan dengan lebih besar dan lebih banyak daripada biasa pada bulan pertama, pastinya ahli pediatrik akan memberitahu ibu bapa pada pemeriksaan perubatan pertama pada 1 bulan, maka peluang untuk menguasai kemahiran motor sebelum ini adalah rendah. Kemungkinan besar, bayi akan mula memegang kepalanya tidak lebih awal dari 3 bulan. Tetapi bayi berisiko rendah juga berkembang dengan beberapa kelewatan - agar otot mereka memegang beban, mereka perlu terlebih dahulu mendapat berat badan normal.

Perangai bayi adalah faktor penting yang mempengaruhi hasratnya untuk belajar menjaga kepalanya tegak. Serbuk yang malas dan melankolis tidak mungkin berusaha lebih awal untuk menguasai kedudukan baru badan, yang tidak boleh dikatakan tentang orang-orang yang ceria dan ceria dan cerewet.

Sentuhan akhir adalah keadaan hidup kanak-kanak. Jika seorang ibu melakukan segala yang mungkin untuk menguatkan kesihatan, otot, dan imuniti, maka tidak ada alasan untuk tidak mengangkat kepalanya. Kanak-kanak yang pembangunan fizikalnya kurang mendapat perhatian kemudian mempelajari kemahiran motor pertama mereka.

Mengapa seorang kanak-kanak memegang kepalanya secara tidak rata?

Seperti yang telah disebutkan, alasannya mungkin terletak pada kematangan otot leher yang tidak mencukupi. Tetapi dengan pakar pediatrik, masalah ini mesti dibincangkan tanpa gagal, sekurang-kurangnya sebab alasannya terletak pada bengkok.

Dalam kes ini, kanak-kanak akan sentiasa memiringkan kepalanya ke arah tertentu, dan mengubah kepala ke arah lesi akan sangat sukar atau mustahil. Poster luar biasa, jika anak memegang kepalanya crookedly, dengan bias di satu pihak, sepatutnya menjadi alasan untuk berkonsultasi bukan sahaja dengan pakar pediatrik, tetapi juga dengan ortopedik kanak-kanak.

Krivosheya pada bayi meluruskan. Ibu bapa disarankan urut terapeutik, gimnastik dari program terapi latihan. Tetapi pakar ortopedik dan pakar pediatrik perlu melantik dan menunjukkan latihan dan teknik prosedur perubatan. Secara berasingan, sukar bagi orang tua untuk mengambil kira tahap penyelewengan dan merancang kesan fizikal dengan secukupnya.

Pendapat Dr Komarovsky

Keupayaan untuk memegang kepala seseorang adalah tanda diagnostik yang penting, oleh sebab itu, pakar pediatrik di meja penyambut tetamu semestinya menjelaskan sama ada yang kecil memelihara kepala. Ahli pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky menasihatkan supaya tidak panik, jika anak kecil agak tertangguh dalam pembangunan fizikal, tetapi juga tidak mengabaikan kemungkinan patologi. Jika, selepas 3 bulan, kanak-kanak itu tidak mencuba untuk mengangkat kepalanya, berbaring di perutnya, Yevgeny Komarovsky menasihatkan untuk selalu berjumpa doktor.

Menurut doktor, masalah dengan memegang kepala biasanya timbul kurang daripada masalah dengan kemahiran motor yang lain yang kompleks, seperti duduk, rampasan, merangkak, berdiri, berjalan. Ibu bapa tidak boleh cuba memegang kepala bayi dengan tangan mereka sendiri, cuba membantu dia.

Anak-anak kecil tidak bertolak ansur dengan rawatan yang tidak tahu malu dengan kepala mereka sendiri, mereka segera mula menolak dengan tegas. Ini diketahui oleh semua ibu yang, pada awal menyusu, cuba menyerahkan kepala anak ke arah payudara. Reaksi akan sebaliknya. Di samping itu, tindakan kuasa yang tidak dapat diterima orang dewasa boleh membahayakan kanak-kanak, mencederakannya.

Komarovsky menganggap pembangunan semulajadi yang paling optimum, apabila bayi mula mengangkat dan memegang kepalanya sendiri, tanpa paksaan, walaupun dengan beberapa kelewatan.Apabila otot dan tulang belakangnya siap, bayi pasti akan mula memegang kepalanya, dan dia akan melakukannya dengan yakin. Jika ibu bapa ingin membantu anak kecil itu, Komarovsky mengesyorkan memberi perhatian khusus kepada gimnastik, urut dan berenang, berjalan di udara segar.

Keterlaluan keterlaluan akan menghalang kajian pergerakan lain, tanpa keupayaan untuk memegang kepala, kanak-kanak tidak dapat belajar untuk berguling ke sisi, tidak boleh duduk. Oleh itu, adalah penting untuk bertindak balas dengan tepat pada masanya.

Gimnastik dan urut

Tiada usaha khas yang dikenakan dan urut tonik tidak perlu. Untuk menguatkan otot-otot leher, anda akan memerlukan tindakan sederhana yang ibu sudah lakukan sehari-hari. Senaman yang paling berkesan adalah meletakkan perut. Sikap sedemikian untuk bayi sangat berguna untuk beberapa sebab: gaziki usus bergerak jauh lebih cepat, kolik bayi lega, dinding perut dan belakang anterior diperkuat. Memegang kepalanya menjadi kesinambungan semulajadi dalam kedudukan sedemikian, kerana setelah sebulan kanak-kanak mulai tertarik pada bunyi sekelilingnya, dia akan cuba memalingkan kepalanya. Dari kedudukan terdedah, hanya boleh dilakukan dengan mengangkat kepala.

Meletakkan bayi di perut, ibu harus mempertimbangkan berat badannya, tahap keterpurukan, jika bayi dilahirkan sebelum batas waktu ditetapkan oleh bidan, temperamen dan moodnya. Jika bayi tidak baik, atau jika dia mempunyai mood yang tidak baik, gimnastik dan urut tidak baik untuknya. Pada perut bayi anda boleh layari selepas luka umbi menyembuhkan, iaitu, kira-kira 2.5 - 3 minggu hayat.

Agar bayi dengan cepat belajar memegang kepala, ibu perlu dapat menarik perhatiannya kepada dirinya sendiri. Oleh itu, adalah penting untuk berkomunikasi dengan kanak-kanak semasa dia berbaring di perutnya, menyanyi sesuatu, menceritakan puisi, menggunakan mainan muzik atau membuat apa-apa bunyi mainan (tweeter, kerincingan).

Berguna akan menarik pada pemegang, yang ibu boleh termasuk dalam senarai latihan untuk latihan pagi. Seorang dewasa memberikan bayi merebut pada jari-jarinya dan mula secara beransur-ansur menaikkan anak itu di atas permukaan meja urut. Tetapi - untuk jarak yang pendek, tidak menegak! Dalam kedudukan ini, otot-otot belakang leher terlatih dengan sempurna, yang akan membantu, pada akhirnya, untuk menguasai kemahiran baru.

Ia mungkin untuk melatih otot-otot leher dalam kedudukan tegak pada lengan ibu. Dalam kes ini, ibu perlu menyokong kanak-kanak dengan satu tangan di bawah punggung, yang kedua - di leher dan kepala. Ia perlu membawa kanak-kanak dengan betul supaya tidak merosakkan vertebra tidak matang.

Mana-mana kaedah urut klasik umum dalam kombinasi dengan kedudukan tersebut mempunyai kesan yang baik untuk menguatkan otot-otot leher. Berguna dan berenang dalam bulatan ortopedik khas, yang dipakai pada leher dan mengikat. Bayi boleh berenang dalam bulatan seperti ini dari 1 bulan, jika diberi izin oleh ahli saraf.

Mengenai kiddies "awal"

Kompleks inferioritas ibu yang baru dibuat mungkin menyebabkan ulasan dari ibu-ibu lain, yang sangat bangga dengan perkembangan awal anak-anak mereka. Jika seorang wanita mendakwa bahawa anaknya mula memegang kepalanya dengan yakin dalam satu bulan, maka tidak ada alasan untuk tidak percaya. Tetapi juga sebab kegembiraan - sayangnya! - juga. Selalunya, pendirian awal kemahiran menunjukkan kehadiran hipertonik otot-otot leher, dan mungkin juga menunjukkan peningkatan tekanan intrakranial. Pengangkat awal kepala juga merupakan alasan untuk berunding dengan doktor, dan tidak sama sekali tanda "genius" kanak-kanak itu. Seorang kanak-kanak yang sihat dalam masa 1 bulan tidak seharusnya menjaga kepalanya sendiri.

Percubaan pertama bayi untuk mengangkat kepala, bagaimanapun, boleh berlaku dalam sebulan. Tetapi dalam hal ini sangat penting berapa lama remah-remah itu dapat menjaga kepalanya. Bayi yang sihat memperoleh kemahiran secara beransur-ansur, memperbaiki setiap hari, mengatasi lebih baik dan lebih baik. Sekiranya pussy tiba-tiba dan tiba-tiba mula memegang kepalanya, ini adalah tanda yang membimbangkan tentang pelanggaran nada otot.

Dalam video seterusnya, Dr Komarovsky akan mengkaji dua soalan utama yang kebanyakan orang tua peduli: sama ada anak mereka memenuhi piawaian dan sama ada ia sesuai dalam tempoh masa yang ditetapkan untuk pembangunan.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan