Bagaimana cara menulis nombor 1, 2 dan 3?

Kandungannya

Setiap ibu mahu bangga dengan anaknya, jadi dia cuba mengajarnya sebanyak mungkin. Kemahiran penting - membaca dan menulis. Belajar menulis di rumah akan menjejaskan kejayaan kanak-kanak di sekolah, tulisan tangannya, jadi anda harus mendekati ini secara terperinci.

Umur yang sesuai untuk pembelajaran

Jangan tergesa-gesa menanam anak anda untuk buku nota, jika baru-baru ini belajar untuk memegang pensil dengan ketat. Masalah ibu bapa moden banyak yang mereka lihat dalam anak-anak mereka peluang untuk menunjukkan dan menyatakan diri mereka sendiri. Lagipun, keghairahan yang semakin meningkat boleh membanggakan kepada rakan-rakan. Siapa, jika tidak ibu bapa, melihat dan mengembangkan kebolehannya? Tetapi tidak mustahil untuk tergesa-gesa untuk berlatih, serta terlambat bersamanya.

Sebelum mengajar anak anda menulis nombor, anda perlu mengajarnya untuk mengira kepada sepuluh. Biasanya kanak-kanak belajar ini dengan lima tahun.

Dalam masa tiga atau empat tahun, kanak-kanak biasanya tidak selesa. Mereka sukar untuk duduk untuk beberapa pekerjaan, mereka tidak menumpukan perhatian kepada satu perkara, mereka tidak boleh menumpukan perhatian. Sekiranya anak itu sendiri tidak mempunyai keinginan untuk belajar bagaimana menulis nombor, jangan paksa dia. Akhirnya, dia akan melaksanakan tugas itu atas permintaan anda, tetapi dia akan melakukannya dengan cepat, tanpa semangat, tanpa perhatian, jika hanya untuk menyingkirkannya. Ia akan menjadi permulaan pembentukan tulisan tangan yang tidak boleh dibaca dan hodoh.

Jika anda memutuskan untuk mengambil perniagaan ini (untuk mengajar anak anda menulis diri sendiri), bertindak dengan betul. Sehingga lima tahun latihan, kerja lisan dengan cara yang suka bermain, dan pada usia lima atau enam tahun, bayi itu mungkin sudah mula mencuba tangannya dalam surat. Terutama sejak ini hanya umur untuk persediaan untuk sekolah. Menunggu sesuatu yang baru dan bermakna denganCuba persiapkan diri sebaik mungkin untuk tahap kehidupan anda.

Apakah latihan yang berguna?

Hasil latihan yang baik tidak hanya akan kemampuan anak untuk memaparkan nombor:

 • Kelas-kelas dalam kajian dan nombor penulisan dengan bahan-bahan visual membantu untuk mengembangkan kemampuan kreatif kanak-kanak.
 • Dalam proses pembelajaran, anda berkomunikasi dengan anak anda, meluangkan masa dengannya, menjadi baginya seorang mentor, kawan, penolong.
 • Membangunkan kemahiran motor halus.
 • Kanak-kanak membuat percubaan pertama untuk menyambung pemikiran logik.
 • Kebolehan matematik, perhatian, ingatan dikembangkan.

Cobalah untuk membangunkan anak anda dari usia muda keinginan untuk belajar sesuatu yang baru, dan bukan hanya memenuhi perintah anda. Bagaimana anda akan berkelakuan akan menentukan perkembangan selanjutnya dalam pembangunan diri, pendidikan diri dan kawalan diri.

Nombor pembelajaran

Anda boleh mempelajari angka-angka dengan serbuk dengan cara yang berbeza - jika hanya dia tidak bosan. Anda mesti sentiasa menaikkan minatnya dalam topik ini. Sebagai contoh, hubungi watak kartun kegemaran kanak-kanak anda. Mungkin salah seorang daripada mereka kelihatan seperti nombor. Atau ia akan menjadi wira buku.

Ketua rayuan kepada imaginasi beliau. Biarkan dia berfikir dan menceritakan apa yang nombor 2 menyerupai atau menyerupai, contohnya. Jika sukar untuknya, cari ilustrasi yang paling sesuai dan tunjukkan kepadanya. Mungkin ia akan membangunkan fantasinya. Gunakan sesetengah peribahasa, kata-kata, aphorisms, teka-teki, teka-teki dengan nombor-nombor yang sedang dikaji.

Lukis angka di udara. Biarkan anak meneka, dan kemudian ulangi. Anda juga boleh menarik pasir, salji, tepung atau semolina.

Sediakan angka dalam bentuk nombor (boleh dibuat dari kadbod) dan berikan anak itu tangan. Biarkan dia mengkaji bentuk, garis besar mereka.

Anda boleh menghafal nombor dengan muka jam dan kalendar. Biarkan dia mencari nombor yang anda panggil, atau nombor yang anda tunjukkan. Anda boleh mengaitkan angka dengan aktiviti harian atau peristiwa penting. Sebagai contoh, dua petang adalah jam yang tenang. 1 Januari - Tahun Baru.

Biarkan dia mencari nombor di mana-mana dan bila-bila masa, di mana sahaja anda berada: di kedai, di dalam bas, di taman, di rumah atau di luar.

Anda boleh menetapkan tugasan untuk meletakkan angka yang dipelajari melalui jaminan. Ia boleh menjadi apa-apa: mengira kayu, pensel, butang, mainan, dan sebagainya.

Paling penting, minat, memikat bayi dan jangan biarkan dia bosan. Dan, sudah tentu, belajar bersamanya hingga sepuluh.

Persediaan

Sebelum mengajar kanak-kanak bagaimana menulis, adalah perlu untuk membangunkan kemahiran motor halus tangan. Dan juga untuk menerangkan cara duduk (postur harus dibentuk dari zaman kanak-kanak) dan memegang pensil.

Di antara latihan yang membangunkan fungsi motor kecil, berikut boleh diungkapkan:

 • beadwork;
 • pemodelan dari plasticine, doh atau tanah liat;
 • memotong kertas, kadbod pelbagai angka;
 • pemodelan kertas;
 • merancang, mengambil teka-teki;
 • halaman pewarna;
 • permohonan pelbagai bahan;
 • lukisan;
 • resipi;
 • bijirin penjarian.

Sebelum anda memberi nombor keseluruhan kepada anak anda, anda perlu mempraktikkannya dengan menulis unsur-unsurnya masing-masing: garis, cangkuk, bulatan, oval, separa bujur, kayu, dll.

Keperluan kanak-kanak teliti sel. Dia mesti tahu semua sempadannya, di mana pusat, sudut, tengah setiap kelebihan. Anda juga harus segera menjelaskan bahawa angka itu harus kekal di dalam sel, tidak melampauinya. Juga diperlukan letakkan sudut kecenderungan, dan supaya kanak-kanak prasekolah akan mematuhinya. Untuk melakukan ini, lukis segmen dari sudut kanan atas sel ke sempadan bawah, lebih tepatnya, ke tengahnya.

Belajar untuk menulis pra mengikut mata. Biarkan anak itu memimpin mereka dalam bentuk, dan angka akan dilahirkan di depan matanya. Ini adalah tahap persiapan yang baik, dan sejenis pengukuhan positif. Kekurangan akan melihat bahawa bilangan itu diperoleh dan bergembira kejayaannya.

Penjelasan ejaan demi langkah

Bayi mesti belajar dan ingat bahawa ketinggian angka sama dengan ketinggian sangkar. Angka itu mengisi ruang sel yang lebih besar. Bahagian digit yang dipaparkan di bahagian kanan sel adalah bersentuhan dengan batas yang betul.

Nombor 1

Kami melukis garis lurus dari titik yang terletak sedikit di atas pusat sel ke sudut kanan atas. Tanpa mengeluarkan pensil, lukiskan garis lurus rata hampir ke bahagian tengah sempadan bawah. Titik akhir sedikit di sebelah kanan pusat.

Nombor 2

Dari atas di bahagian kanan, kami menarik separuh. Ia menduduki separuh daripada bahagian atas kanan sel. Melanjutkan semi-willow kami memimpin garis lurus ke tengah-tengah bahagian bawah. Dari titik ini kita memimpin garis penggulungan ke sudut kanan bawah: bulat, turun dan naik lagi.

Nombor 3

Kami membuat separa bujur kecil di bahagian atas sel sel ke kanan, berhenti di sebelah kanan pusat. Bahagian bulat harus menyentuh tepi atas dan kanan. Tanpa mengganggu, kami menarik bujur yang sama tepat, hanya sedikit lebih besar daripada yang teratas. Titik akhir adalah sedikit di atas tengah-tengah sempadan bawah sel.

Untuk latihan, dapatkan buku matematik. Pada satu baris mengulangi satu nombor berkali-kali. Anda boleh membeli stensil dan mengesan nombor-nombor di atasnya. Perkara utama adalah bahawa kanak-kanak itu tidak kehilangan minat dalam aktiviti ini.

Terlibat setiap hari selama kira-kira dua puluh minit, jadi hasilnya.

Untuk maklumat mengenai cara menulis nombor, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan