5 bulan

Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam masa 4 bulan?

Kandungannya

Makanan utama bayi yang baru lahir adalah susu ibu. Jika atas sebab tertentu, mustahil untuk memberikannya kepada serbuk, campuran yang disesuaikan menjadi makanan utama bagi bayi. Tetapi apabila bayi itu bertumbuh, timbul persoalan apabila seseorang dapat memberi makanan kepada anak itu. Bolehkah saya mula mengumpat pada usia 4 bulan dan bagaimana untuk melakukannya dengan betul?

Susu payudara - yang terbaik untuk bayi

Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Breastmilk adalah komposisi makanan yang sempurna seimbang, berbeza dengan setiap ibu yang menyusu, bergantung pada keperluan bayi.

Dalam susu ibu, tidak hanya protein, karbohidrat, vitamin dan lemak yang mana campuran yang dapat disesuaikan dapat diberikan kepada seorang anak. Ia juga mengandungi bahan biologi khas untuk pematangan usus, enzim, hormon, imunoglobulin dan banyak sebatian lain yang berharga. Itulah sebabnya patut dicuba memberi makan bayi dengan susu ibu sekurang-kurangnya pada bulan-bulan pertama kehidupan.

Menyusukan anak dalam 4 bulan
Susu ibu atau campuran yang disesuaikan mesti hadir dalam diet bayi sepanjang tahun pertama dalam hidupnya.

Bagaimana untuk memahami bahawa kanak-kanak itu bersedia untuk menarik?

Tanda pertama kesediaan anak-anak kecil untuk mencuba sesuatu yang baru, selain susu, adalah kepupusan refleks pelontar. Bayi yang masuk ke mulut tidak lagi menolak lidahnya.

Tanda-tanda lain yang anda dapat menilai kesediaan kacang tanah ialah:

 • Meningkatkan aktiviti bayi.
 • Menggandakan berat bayi berbanding jisim yang dilahirkan bayi itu.
 • Kepentingan bayi dengan apa yang dimakan orang dewasa.
 • Lebih kerap mengunci ke dada (bayi telah berhenti mengisi).

Siapa yang perlu diberi suplemen seawal 4 bulan?

Kanak-kanak harus mula memberi hidangan baru dalam keadaan sedemikian:

 • Bayi itu mempunyai makanan buatan.
 • Bayi menyusu, tetapi susu ibunya tidak mencukupi (bayi itu tidak cukup makan dan tidak mendapat berat badan).
 • Bayi menunjukkan minat aktif dalam makanan dewasa.
 • Mempunyai anak anemia, riket atau sembelit yang kerap.
Pemeriksaan bayi
Terdapat tanda-tanda untuk tambahan yang diperkenalkan pada awal 4 bulan.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Peraturan pemakanan tambahan

 1. Hidangan baru untuk kanak-kanak perlu ditawarkan pada permulaan pemakanan, selepas itu ia harus diberi makan dengan diet biasa (susu ibu atau formula).
 2. Anda tidak boleh memberikan beberapa jenis produk pada masa yang sama, kerana sukar bagi anda untuk menentukan reaksi terhadap hidangan baru. Semua produk pertama diperkenalkan komponen tunggal.
 3. Cuba untuk memulakan produk baru dengan microdose - kuarters atau setengah sudu teh. Dengan toleransi biasa, dos akan meningkat dua kali pada hari berikutnya. Oleh itu, teruskan memberikan produk yang sama, menonton tingkah laku dan kesihatan bayi, sehingga mencapai tahap usia. Hanya kemudian boleh produk seterusnya diberikan kepada bayi, sekali lagi bermula dengan dos mikro.
 4. Lure tidak diberikan jika serbuk itu sakit atau vaksinasi dirancang pada hari-hari yang akan datang. Sekiranya tindak balas yang tidak diingini berlaku pada hidangan yang diperkenalkan, ia akan dibatalkan serta-merta dan bayi akan ditunjukkan kepada doktor.Makanan sampel perlu disambung semula apabila semua manifestasi alahan atau gangguan penghadaman berlaku.
 5. Untuk membuat makanan lebih menyenangkan dan biasa dengan bayi, mereka boleh dicairkan dengan susu ibu saya atau campuran. Ia juga akan menjadikan produk lebih cair, yang akan memudahkan dan memperbaiki pencernaannya.
Bayi di tangan ibu
Memperkenalkan makanan baru ke dalam diet dengan sangat berhati-hati pada usia ini. Ia adalah perlu untuk memantau dengan teliti keadaan serbuk.

Berapa makan bayi?

Jumlah makanan untuk dimakan setiap hari kanak berusia empat bulandikira atas dasar berat bayi. Berat badan kanak-kanak perlu dibahagikan dengan 7. Angka yang dihasilkan akan menunjukkan jumlah makanan harian yang diperlukan oleh bayi. Ia dibahagikan dengan jumlah penyusuan. Rata-rata, bayi berusia 4 bulan makan 800-900 ml makanan setiap hari dan 140-150 ml setiap makan.

Apa produk yang boleh diberikan kepada kanak-kanak?

Sebagai makanan pertama, kebanyakan pakar pediatrik menyarankan untuk memilih sayur-sayuran yang halus. Hanya bayi yang tidak mendapat berat badan sebaiknya mula memasuki bubur pada 4 bulan.

Dari sayuran untuk cadangan sampel pertama zucchini, brokoli atau kembang kol. Untuk bubur pertama, yang boleh diberikan kepada bayi kecil, anda harus memilih soba, jagung atau beras.

Mod kuasa

Bayi empat bulan makan purata 6 kali sehari pada jarak kira-kira 3.5 jam. Anggaran jam makan bayi pada usia ini boleh:

 • 6: 00-6: 30
 • 9: 30-10: 00
 • 13: 00-13: 30
 • 16: 30-17: 00
 • 20: 00-20: 30
 • 23: 30-00: 00

Sesetengah bayi pada zaman ini secara bebas beralih kepada lima kali sehari, maka selang-selang antara penyusuan diperpanjang hingga 4 jam.

Pemakanan bayi pada 4 bulan
Jadual makanan bergantung kepada banyak faktor.

Jadual kuasa

Bayi yang diberi formula atau bayi, yang telah memutuskan untuk memperkenalkan makanan tambahan sebelum enam bulan atas alasan yang baik, memberi makan pada empat bulan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu atau campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Serbuk sayur sehingga 100 g

Ketiga

Susu ibu atau campuran yang disesuaikan

Keempat

Susu ibu atau campuran yang disesuaikan

Kelima

Susu ibu atau campuran yang disesuaikan

Keenam

Susu ibu atau campuran yang disesuaikan

Petua

Masak dan berikan serbuk betul-betul kentang lenyek yang sama seperti yang dia akan makan dalam satu perjalanan. Sisa hendaklah dibuang. Sekiranya anda memberi anak makan siap sedia, ingatlah bahawa bahagian terbuka tidak boleh disimpan selama lebih dari 24 jam, walaupun di dalam peti sejuk.

Bayi bahagia
Sekiranya tiada keterangan dan menyusu, jangan uruskan makanan pelengkap sebelum 6 bulan.

Pertimbangkan nuansa berikut:

 • Gunakan pengisar atau ayakan untuk menyediakan hidangan bayi, kerana semua makanan untuk bayi berusia empat bulan harus menjadi tanah dan homogen.
 • Lihat suhu makanan yang anda berikan kepada serbuk. Puree tidak perlu sejuk, tetapi ia tidak boleh terlalu panas. Kacau rata supaya suhunya sama.
 • Jangan paksa anak anda mencuba hidangan baru, walaupun ia kelihatan sangat enak untuk anda dan anda telah menghabiskan banyak masa mempersiapkannya. Menunda sampel untuk seketika, dan sekali lagi tawarkan anak kecil makanan baru.
5 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan