Aktiviti pendidikan untuk kanak-kanak 2 tahun

Kandungannya

Hidup dalam persekitaran masyarakat, anak-anak haram untuk pembangunan, tetapi jika anda membiarkannya berjalan, prosesnya boleh mengambil masa yang lama atau bahkan pergi dengan cara yang salah. Dunia moden memerlukan kanak-kanak untuk dengan cepat membangun dan mengasimilasikan sejumlah besar maklumat dan kemahiran, jadi ia hanya perlu untuk mengarahkannya.

Kebanyakan ibu bapa meninggalkan tugas ini untuk tutor di taska dan tadika, namun mereka sendiri boleh mengambil sebahagian daripada tugas itu. Jelas sekali kanak-kanak akan berkembang lebih cepat jika anda melakukannya di tadika dan di rumah, dan bukan sahaja di tadika, jadi ibu bapa harus lebih memperhatikan cara perkembangan bayi mereka.

Tugas pembangunan pada zaman ini

Adalah mungkin untuk menentukan objektif pembangunan, bermula hanya dari kemahiran dan kebolehan yang sedia ada. Pada usia dua tahun, kanak-kanak itu sudah sangat berbeza daripada bayi baru lahir, tetapi pada masa yang sama, setiap bayi berbeza, jadi mustahil untuk menjamin pencapaian tahap tertentu. Dalam kes ini, anda boleh memilih beberapa perkara biasa arahan, di mana usaha pedagogi harus diarahkan kepada guru tadika, dan ibu bapa sendiri:

 • Ucapan Seorang kanak-kanak berusia dua tahun mungkin sudah dapat bercakap beberapa kata-kata individu, tetapi seseorang itu terhad oleh ini, sementara yang lain dapat menyampaikan beberapa pemikiran yang sederhana, seperti keinginan untuk makan. Walau bagaimanapun, tahap semasa tidak mencukupi untuk disatukan sepenuhnya ke dalam masyarakat atau sekurang-kurangnya pergi ke kelas pertama, oleh itu adalah sangat penting untuk mengajar kanak-kanak untuk bercakap - sekurang-kurangnya untuk memahami sendiri.
 • Kemahiran motor am dan halus. Pada usia dua tahun, kanak-kanak sudah dapat berjalan dan berjalan secara bebas, dan juga memegang apa-apa objek yang cukup ringan di tangan mereka, namun mereka hampir tidak mempunyai ketangkasan. Pergerakan mereka kelihatan tidak menentu, mereka dapat sentiasa menggugurkan benda dari tangan, dan tugas yang memerlukan ketepatan dan ketepatan yang tinggi tidak mungkin bagi mereka. Meningkatkan kemahiran motor diperlukan untuk keselesaan kanak-kanak, dan keselamatannya.
 • Perhatian. Kesedaran seorang karapuz berusia dua tahun adalah tidak sengaja - biasanya dia tidak berminat dengan fakta bahawa dia tidak menarik perhatian dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, keupayaan untuk menumpukan perhatian amat berguna untuk kajian dan pelbagai jenis pekerjaan pada masa depan yang jauh.
 • Pemikiran dan fantasi abstrak. Bayangkan sejenak bahawa anda benar-benar tidak mempunyai imaginasi - iaitu, anda tidak dapat visual membayangkan subjek yang terkenal jika anda tidak melihatnya pada masa ini. Adakah orang seperti itu mempunyai banyak? Tetapi bagi kanak-kanak berusia dua tahun, ciri seperti itu dalam banyak aspek relevan - lebih tepat lagi, mereka tidak mempunyai banyak subjek yang biasa, mereka baru mula menjelajah dunia ini.

Pada masa akan datang, pembangunan yang baik dalam kualiti ini akan membolehkan mencapai tahap kepintaran yang tinggi dan keupayaan untuk mencipta sesuatu yang baru.

 • Kreatif. Kejayaan anak dalam bidang kreatif membolehkannya menegaskan dirinya, untuk meningkatkan harga diri sendiri, dan juga mencari rakan baru.Ia tidak perlu menjadi tuan yang cemerlang, kerana kreativiti bukan sahaja boleh menjadi profesion atau makna kehidupan, tetapi juga hobi yang menyenangkan. Walaupun anda sendiri menganggap kreativiti menjadi membuang-buang waktu dan usaha, perhatikan bahawa ia berkembang dengan baik ingatan dan kemahiran motor.
 • Pembangunan sosial. Malu-malu yang berlebihan di dunia moden adalah kelemahan, tetapi keyakinan diri yang tidak sesuai tidak akan menjadi baik sama ada. Kanak-kanak itu mesti dapat berkelakuan dalam masyarakat, memahami peraturan yang diterima umum dan tidak melanggarnya, bersikap sopan dan tidak menghina orang lain. Sudah dua atau tiga tahun ia akan memberikan hasil dalam bentuk rakan-rakan tadika pertama, baik, dan pada masa dewasa keupayaan untuk menarik orang asing kepada diri sendiri boleh menjadi sangat tidak ternilai.

Bahan bantu

Adalah agak jelas bahawa hanya ibu bapa yang cerdik boleh datang dengan pelbagai latihan untuk perkembangan kanak-kanak berusia dua tahun, jadi anda harus bergantung pada beberapa bahan sokongan, yang, malangnya, wujud dalam pelbagai besar:

 • Pertama sekali, buku boleh membantu dalam perkembangan kanak-kanak. Kebanyakan penerbitan ini direka untuk ibu bapa, kerana kanak-kanak berusia dua tahun tidak dapat membaca priori; mereka dapat diterangkan secara terperinci mengenai program pembangunan yang popular, contohnya, kaedah Montessori, yang pendidik dan pusat pendidikan di seluruh dunia telah menggunakan lebih dari satu abad.

Sekiranya buku itu juga mengandungi gambar, ia mungkin masih menjadi minat kepada kanak-kanak itu - sesetengah pakar berpendapat bahawa ia adalah mungkin pada usia itu untuk memulakan mengajar kanak-kanak itu untuk dikira dengan menunjukkan gambar-gambarnya dengan penunjuk digital bilangan objek pada mereka.

 • Satu alternatif kepada buku-buku dalam zaman teknologi kita boleh program yang kini boleh didapati di Internet atau dibeli pada cakera. Mereka dapat lebih jelas menunjukkan tugas dan latihan yang akan membantu kanak-kanak mencapai kejayaan yang lebih baik dalam pembangunan mereka sendiri. Dalam ertikata, kartun biasa dengan kisah dongeng dapat melaksanakan fungsi sedemikian, walaupun peranan pedagogi, tentu saja, berbeza dalam setiap kes.
 • Bahan tambahan boleh dikeluarkan dalam bentuk keseluruhan alat yang berbeza, dengan sepenuhnya mendedahkan program tertentu. Khususnya, dari umur dua tahun, penggunaan membangunkan permainan papan, yang mungkin termasuk kad dan cip, serta buku yang menerangkan kesan pedagogi menaip, dan komponen multimedia dalam bentuk cakera.

Sebuah komputer, dengan cara itu, boleh menjadi alat bantu yang sangat baik bukan sahaja kerana kemampuan untuk memainkan video, tetapi juga sebagai cara untuk menjalankan permainan pembangunan elektronik.

 • Latihan kreatif juga dapat membawa manfaat yang luar biasa. Versi klasik dan biasa adalah puisi yang dipelajari di tadika. Mereka sempurna memupuk memori kanak-kanak, dan yang paling penting - membuat kanak-kanak berulang kali melafazkan kata-kata yang dipelajari, meningkatkan sebutan; Kesan yang sama diberikan oleh lagu kanak-kanak. Semua ini boleh dibeli dalam bentuk buku koleksi, atau dijumpai oleh sekeping di Internet.
 • Mewarnai dan kraf menyumbang, pertama sekali, untuk meningkatkan kemahiran motor halus kanak-kanak - terima kasih kepada mereka, dia akan belajar lebih baik menggunakan jarinya dan melakukan kerja yang baik. Di samping itu, pelaksanaan tugas-tugas tersebut sangat kondusif kepada perkembangan imaginasi, yang boleh membuat seorang insinyur atau penulis yang cemerlang daripada bayi.
 • Menari juga mengembangkan kemahiran motor yang sangat baik, tetapi kini agak besar. Mereka membenarkan kanak-kanak mendapat keyakinan terhadap pergerakan mereka, dan idealnya menjadikan mereka anggun dan cantik. Pada masa kini, pengeluar menghasilkan khas tikar tarianyang merangsang bayi untuk bergerak tidak chaotically, tetapi dalam arah yang jelas.

Psikologi kanak-kanak sedar bahawa kanak-kanak itu tidak menyedari kegunaan mencapai matlamat yang ditetapkan, jadi dia akan menentang percubaan pembangunan dari luar, kecuali dia berminat. Ini hanya boleh dilakukan dengan memberikan proses yang suka bermain, jadi semua penyelesaian yang disampaikan kelihatan seperti permainan, tetapi mereka pasti membawa subteks pembangunan yang mendalam.

Harus diingat bahawa tidak ada cara yang disebutkan di atas oleh anak-anak sebagai rutin.

Kelas pembangunan

Upaya yang bertujuan untuk membangunkan anak akan memberikan hasil yang jauh lebih signifikan daripada situasi yang timbul secara spontan yang memerlukan perkembangan diri tertentu dari anak tersebut. Kanak-kanak kelihatan lebih maju dalam ibu bapa yang menyedari tanggungjawab mereka sendiri untuk perkembangan bayi, dan telah mendekati kajian mengenai kaedah pedagogi yang sama. Terdapat beratus-ratus cara untuk meningkatkan kemahiran asas kanak-kanak berusia dua tahun., kita sebut secara ringkas hanya yang paling popular, yang sepatutnya berada di senjata semua ibu bapa muda.

Ucapan

Untuk perkembangan ucapan adalah sangat penting untuk membuat anak bercakap secara teratur. Amalan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dibesarkan di rumah tidak begitu aktif menggunakan ucapan, terhad kepada keperluan minimum - meminta makanan, menghidupkan kartun, dan sebagainya. Sesetengahnya terhad hanya untuk menangis, dan itu bukan mengenai pengembangan perbendaharaan kata sepenuhnya.

Biasanya aktiviti perbualan kanak-kanak dirangsang dengan bantuan pembelajaran puisi dan lagu-lagu nurseri. Ini menarik untuk kanak-kanak terima kasih kepada kesungguhan plot itu, serta kerana kelulusan yang tidak disenangi oleh orang dewasa yang mengagumi setiap karya baru yang dipelajari; ganjaran yang cukup khusus untuk kejayaan boleh berkhidmat dan gula-gula.

Akibatnya, kanak-kanak itu akan sekurang-kurangnya bercakap dengan lebih bijak, sebagai maksimum - dia akan mempelajari beberapa perkataan baru dan akan lebih aktif menggunakan ucapan untuk komunikasi. Secara umum, anda tidak boleh membuat apa-apa, tetapi hanya berkomunikasi lebih banyak dengan kanak-kanak dengan bertanya kepadanya pelbagai soalan. Walaupun jawapan itu monosilabik, ia masih menyumbang kepada pencapaian hasil yang diinginkan.

Perhatian

Perkembangan perhatian dipromosikan oleh permainan mudah yang tidak memerlukan pembelian tambahan sama sekali dan tersedia dalam keadaan apa pun. Contoh yang paling mudah: pergi bersama anak ke tingkap dan minta dia mencari dan tunjukkan kereta hijau. Atau biarkan dia mencari beberapa terperinci yang ditunjukkan dalam gambar. Anda boleh membangunkan dan berfikir bersekutu pada masa yang sama dengan meminta kanak-kanak untuk mencari bukan objek tertentu, tetapi apa-apa objek yang mempunyai kualiti yang sama - warna, bentuk, atau ciri-ciri lain yang sama.

Permainan jenis ini boleh dibeli - kemungkinan besar, akan ada kad warna, bentuk dan corak yang berbeza, dan tugas pemain kecil itu akan mencari kad dengan kualiti tertentu.

Kemahiran motor am dan halus

Untuk pembangunan kemahiran motor umum dan halus adalah sesuai dengan pelbagai tugas kreatif. Khususnya, pemodelan tanah liat dan lukisan, serta kraf dan teka-teki adalah sangat bermanfaat untuk perkembangan jari. Pada usia ini, bayi itu tidak lagi buta atau menarik perhatian yang berbaloi, bagaimanapun, maknanya tidak membuat karya, tetapi dalam memperoleh keyakinan pergerakan, jadi walaupun menghias banal sekeping plastik akan bermanfaat.

Menyambungkan titik dengan garis untuk mendapatkan gambaran sebenar juga akan menjadi penyelesaian yang produktif yang baik.

Anda bahkan boleh mengajar anak anda sesuatu yang berguna, sebagai contoh, basuh tangan anda di bawah paip. Untuk perkembangan kemahiran motor yang besar, mana-mana senaman fizikal yang aktif sangat sesuai - kedua-dua tarian dan permainan di udara terbuka.

Pemikiran abstrak

Konsep pemikiran abstrak mungkin kelihatan terlalu rumit untuk kanak-kanak berumur dua tahun, tetapi pada tahap ini ia bermakna kajian ringkas mengenai sifat objek.Bayi masih berorientasi dengan baik membezakan antara objek lembut dan keras, kuantiti, warna, dan sebagainya.

Untuk meningkatkan pemahaman semua perkara ini, besar bizybord - papan dengan sampel yang melampirkan pelbagai mekanisme dan bahan. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk menyebut nama-nama ciri-ciri tertentu kepada bayi, dan kemudian minta dia untuk menunjukkan hanya objek lembut atau hanya keras, atau besar, atau sejuk, atau kayu.

Sangat penting untuk mengajar kanak-kanak membezakan objek dalam bentuk, dan makanan - juga dalam rasa dan bau. Di samping itu, bayi bersedia untuk membezakan antara yang sama dan berbeza.

Pembangunan kreatif

Pembangunan kreatif tidak akan memberikan hasil kreatif, tetapi ia akan menyumbang kepada peningkatan kemahiran berguna yang lain. Kreativiti, sama ada muzik atau lukisan, membangunkan ingatan yang baik, kerana kanak-kanak perlu ingat apa yang dia cuba untuk menghasilkan semula. Ia juga secara umumnya merangsang proses pemikiran dan imaginasi. Jika kreativiti melibatkan penyertaan aktif tangan (misalnya, lukisan atau pemodelan), maka ia juga menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor halus.

Pembangunan sosial

Pembangunan sosial kanak-kanak itu adalah untuk mengajarnya untuk berkelakuan dalam masyarakat. Pada usia dua tahun, tugasan minimum ditetapkan - untuk memberi kanak-kanak idea ucapan, perpisahan, rasa syukur dan kesopanan secara umum. Sesetengah pakar psikologi mengesyorkan sudah pada tahap ini untuk memberi kanak-kanak itu bermain permainan tersebut, di mana terdapat pemenang dan kalah - sehingga dia belajar bermain dengan maruah.

Secara umum, kemahiran komunikasi dalam masyarakat yang terbaik dibangunkan dalam pelbagai komunikasi, Oleh itu, ibu bapa mungkin memberi arahan umum, manakala butir-butirnya lebih baik diberitahu di tadika, di mana kanak-kanak juga mempunyai peluang yang baik untuk menyatukan apa yang mereka pelajari dalam amalan.

Fantasy

Perkembangan fantasi tepat pada masanya akan menyumbang kepada percepatan keseluruhan pemikiran dan meluaskan cakrawala. Yang paling penting, permainan memainkan peranan yang berbeza akan dilakukan. - orang-orang di mana anak itu berada di tempat orang lain. Sejujurnya, untuk dua tahun umur ini kemungkinan besar masih terlalu sukar, tetapi anda boleh cuba mengundang anak untuk membayangkan dirinya di tempat seorang pahlawan dongeng, jika seorang anak laki-laki, puteri atau dokter, jika seorang gadis.

Untuk kesinambungan yang lebih besar, anda boleh membeli dalam atribut mainan kedai kanak-kanak yang peranan anaknya cuba masuk. Terima kasih kepada ini, anda boleh mendapat keputusan yang tidak dijangka: contohnya, kanak-kanak takut secara besar-besaran terhadap doktor, tetapi pada masa yang sama mereka suka bermain dengan alat-alat perubatan kanak-kanak, dan mengikut keputusan permainan sedemikian, ketakutan terhadap doktor mengundurkan diri!

Kembangkan pelbagai konsep dan berkenalan dengan yang baru

Dunia kanak-kanak berusia dua tahun didominasi oleh pangsapurinya, paling baik, ia ditambah dengan taman permainan dan taman berdekatan. Ini tidak membenarkan dia mempelajari semua konsep yang diperlukan dalam kehidupan, walaupun mereka kelihatan sederhana kepada orang dewasa.

Ingatlah itu Terdapat hampir apa-apa yang anda tahu sepenuhnya secara bebas, bukan dari kata-kata orang lain, bukan dari buku dan rancangan TV, iaitu hampir semua maklumat mengenai dunia yang anda terima daripada seseorang, jadi kini sudah tiba masanya untuk membagikannya dengan bayi.

Tunjukkan dan terangkan kepada anak anda secara harfiah segala-galanya. Beritahu, untuk tujuan apa setiap bilik dan setiap perabot di rumah berfungsi. Pergi ke kedai dengan anak anda dan tunjukkan kepadanya di mana semua makanan lazat yang dimakannya setiap hari berasal. Berjalan dengan anak anda dalam kereta atau pengangkutan awam, berjalan-jalan dengannya jauh dari rumah dan tunjukkan apa yang belum dilihatnya sebelum ini. Ambil yang kecil ke kebun binatang atau tunjukkan akuarium.

Beritahu kami bagaimana keluarga, bagaimana ia terbentuk. Cobalah untuk menjelaskan apa yang ibu dan ayah lakukan, dan tidak semestinya dalam pengertian profesi - anda bahkan dapat dengan contoh memasak, mencuci piring, membersihkan apartemen.Beritahu kami apa profesi ada dan mengapa mereka diperlukan. Ajarkan anak anda nama-nama bahagian tubuh yang berlainan.

Cobalah untuk membuat kanak-kanak terlibat dalam topik ini, cuba untuk melakukan perbualan yang saling menarik, jika tidak, anak akan melupakan segala-galanya.

Jangan bercakap dengan abstrak, cari peluang untuk menunjukkan kepada kanak-kanak apa yang anda sedang bercakap - bukan pada skrin biru, jika tidak, mereka akan melihatnya kemudian, sama ada dalam prestasi sebenar, atau sekurang-kurangnya dalam mainan.

Anda tidak boleh mengharapkan pendengar kecil untuk segera sampai ke hati perkara itu, anda mungkin perlu berulang kali berulang kepadanya apa yang telah anda katakan sebelumnya, tetapi dalam mana-mana dia akan menghafal beberapa perkataan baru, meluaskan cakrawalanya, dan akhirnya dia akan menggunakan semua pengetahuan ini untuk membina perbualan yang cukup bermakna.

Pelan sampel untuk minggu ini

Ibu bapa, terutama yang bersungguh-sungguh sesuai dengan perkembangan anak mereka, cenderung membuat rancangan senaman untuk minggu ini, yang sebahagian besarnya betul. Ini akan membantu untuk tidak membebankan bayi, mengembangkannya secara sama rata, tanpa berat sebelah ke arah mana-mana satu kualiti, dan juga memastikan bahawa anda memastikan sepenuhnya perkembangan anak itu. Ini harus mengambil kira watak dan watak bayi, serta kekuatan dan kelemahannya.

Sekali-sekala tidak sepatutnya pelan itu dibuat oleh anda atau orang lain diambil sebagai pemalar - ikuti proses dengan teliti dan menilai hasilnyauntuk dengan pantas menyesuaikan jadual.

Mengarahkan perkembangan kanak-kanak itu, jangan bawa dia ke dalam bingkai yang terlalu ketat - kadang-kadang orang kecil akan mahu bermain bukan apa yang anda tawarkan, tetapi sesuatu yang lain, dan dia juga harus mempunyai peluang sedemikian.

Apabila membuat pelan, terutama pastikan bahawa beban pada hari yang berbeza adalah lebih kurang sama dalam jumlah. Berhati-hati memilih pelbagai tugas - contohnya, mengetahui dunia di sekeliling anda boleh dan sepatutnya setiap hari, tetapi fikirkan sekurang-kurangnya 5-7 cara yang berbeza untuk melakukannya, dan jangan memulakan bulatan itu lagi sehingga anda menyelesaikannya sepenuhnya.

Petua

Terdapat beberapa petua mudah, kegagalan untuk mematuhi yang benar-benar boleh menghapus kesan positif pekerjaan yang dijangkakan. Pastikan anda mematuhi peraturan ini:

 • Pengetahuan sentiasa diserap dengan lebih baik. jika pelajar berminat dengan ini, tetapi mereka tidak digerakkan ke dalamnya dengan kekerasan. Seorang kanak-kanak berusia dua tahun berminat untuk belajar hanya sebagai permainan, jadi cari cara untuk menarik minatnya. Jika kanak-kanak tidak menunjukkan minat dalam permainan sama sekali, pada masa ini atau pada prinsipnya, jangan fikirkan memaksa dia - anda hanya akan membuatnya lebih teruk.
 • Sebenarnya, pada zaman ini, masa yang sangat sedikit dikhaskan untuk kelas, kerana tumpuan perhatian pada kanak-kanak dicapai tidak lebih daripada beberapa minit, selepas itu tugas itu harus diubah. Walau bagaimanapun jangan menyesuaikan bayi dan jangan melakukan tugas untuknya - dia mesti belajar sendiri.
 • Hakikat bahawa kanak-kanak kecil itu tidak mempunyai tugas yang seolah-olah asas kepada anda adalah normal, dan memarahinya untuk itu, serta tidak mahu melakukan, tegas dilarang jika tidak, dia mengembangkan kebencian terhadap pendudukan ini.

Kejayaan adalah perkara lain: pastinya patut dipuji, kerana ia akan menjadi insentif yang baik untuk pencapaian selanjutnya.

Aktiviti pendidikan yang menarik untuk kanak-kanak dari 2 tahun, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan